Kalfjes
Door: Thomas
Blijf op de hoogte en volg Thomas
18 Februari 2007 | Verenigde Staten, Damar
Het is al weer een tijdje gelden dat ik een berichtje heb geplaatst, er is onder tussen weer een beetje sneew gevallen en het basketball seizoen is voor mij over. Gisteren was de laatste wedstrijd van het seizoen voor mij, volgende week is er nog een basketbal toernooi maar dat is voor de kids die echt kunnen basketballlen.
Rond deze tijd van het jaar worden er op de boerderij kalfjes geboren. Mijn vader, broer en ik rijden dan door het veld en geven de kalfjes een oormerk. Er zijn 2 soorten moeders; heifers en cows, voor een heifer is het het eerste kalfje dus ze weten nog niet hoe ze het goed moeten beschermen dus kunnen we er gewoon achter het kalfje aanrennen en een oormerk in het oor stoppen. Maar cows hebben al eerder een kalfje gehad en je moet dan dicht bij de pick up blijfen en de deur open laten zodat je snel in de pick up kan klimmen als de cow je aanvalt! En dat is dus wat we vandaag gedaan hebben, ik vond het erg leuk om achter de kalfjes aan te rennen en ze dan te tackelen om te kijken of het een jongen of een meisje is. Het was natuurlijk extra leuk omdat de sneeuw aan het smelten is en dat het daarom erg modderig is en we lekker vies kunnen worden.
Op school gaat het nog steeds heel goed, nadat we een paar weken geleden een kat hebben ontleed gaan we volgende week een "cadaverlab" bezoeken, ze hebben daar de ontlede lichaamen van mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben gegeven.
Thomas
18 Februari 2007 - 07:58
Het Thuisfront:
Hallo Thomas,
wat maak je een hoop leuke dingen mee!! Het gebeurt niet elke dag dat je kalfjes achterna moet rennen om ze te oormerken. Het lijkt ons inderdaad iets wat je erg leuk vindt. Hoeveel kalfjes verwachten jullie in totaal? En hoeveel koeien en stieren heeft de familie? Zijn er nog andere dieren die jullie moeten verzorgen?
Wat ga je doen nu het basketball-seizoen voorbij is voor jou? Zijn er nog andere sporten die je kunt beoefenen?
Hoe vond je het om een kat te ontleden? We hebben in Nederland nog nooit gehoord dat leerlingen van een middelbare school naar een "cadaverlab" gaan, gebeurt dat wel vaker in Amerika?
Maandag is het Presidents Day, wat houdt dat in?
Volgens de weer-site van Damar hebben jullie een paar erg koude nachten gehad met -12/-15 graden, klopt dat? Maar je hebt zeker nergens kunnen schaatsen? Bij jullie is het nu weer warm aan het worden, net als hier.
Nog heel veel plezier in Amerika en heel veel groeten van
papa, mama en Frederiek -
02 Maart 2007 - 16:32
Van Dijkjes:
Hoi Thomas,
Dat is nog eens wat anders dan in vieze sloten springen; door de modder achter de kalveren aanrennen en dekking zoeken in "de truck met deuren die open moeten blijven"!! Is het niet te koud voor de kalveren of gaan ze s'nachts naar binnen? Hoe breng je de oormerken in, met een soort nietmachine? En dan daarna het ontleden van een kat, en naar het cadaverlab. Misschien is Patholoog-Anatoom wel iets voor je!! Of naar de Landbouw Hogeschool in Wageningen. Heb je al plannen voor na Amerika Thomas?
Afgelopen Zaterdag zijn Jaap, J.W. en ik naar Theater de Engelenbak in A,dam gweest i.v.m. J.W's CKV opdrachten. Daar was een leuke voorstelling! En zijn stage gaat hij in het Hoge Heem doen.
Job is begonnen met rijlessen, vindt het leuk!
Thomas, heel veel plezier op de boerderij en op school!!!
Groetjes van de van Dijkjes.